Zajímavosti o čokoládě

Když si představíte chuť čokolády, také se vám sbíhají sliny a mlsně nahlížíte do spíže, jestli tam nenajdete nějaké tajné zásoby? Čokoláda je součástí našich životů a chutná dětem i dospělým. Je jen málo lidí, kteří se bez této cukrovinky obejdou, nebo neochutnali kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Pokud jste „čokomilovníci“, nenechte si ujít fascinující zajímavosti o této dobrotě!

První čokoládové nápoje pocházejí ze Střední Ameriky

Víte, že se čokoláda konzumuje v pevném stavu teprve 160 let? Středoameričtí lidé ale znali kakaové boby již před třemi tisíci lety. Pozadu nezůstali ani Mayové, kteří zpracovávali zrna a zjemňovali nahořklou chuť kakaového nápoje kořením, medem, chilli či kukuřičnou mouku. Kolem roku 1000 využívali kakaové boby jako platidlo, kterými se směňovalo zboží až do konce 19. století. Boby z kakaovníku přivezl do Evropy v roce 1502 Kryštof Kolumbus, avšak šlechta jejich hořkou chutí pohrdala. To se změnilo v roce 1544, kdy španělský princ Filip ochutnal od Mayů čokoládový nápoj. Oslazený cukrem se rázem stal oblíbeným nápojem vysoké společnosti.

cup-of-coffee-with-chocolate-chip-cookies_800

Evropa si čokoládu s cukrem zamilovala

V 17. století se londýnská smetánka dočkala prvního domu s čokoládou. V tomto století se rovněž spustila výroba belgických pralinek a Švýcarsko se stalo velmocí ve výrobě čokolády. Kakaovník popsal jako první v roce 1753 švédský botanik Linné a dal mu poetický název Theobroma Cacao (Potrava bohů). Od roku 1828 se svět těší z kakaa vyrobeného z kakaového másla. Od toho pak byl jen krůček k tomu, abychom poznali první čokoládu v pevném stavu z kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru.

Čokoláda prospívá vašemu zdraví

Čokoláda může někomu připadat kalorická. Ano, obsahuje značné množství energie, ale i živin: proteiny, vitamin B2, vápník, železo, měď, zinek, hořčík a antioxidanty. Nechybí v ní ani látka teobromin, která účinkuje podobně jako kofein, jen ne v takové síle. V kakaovém másle pak najdeme kyselinu olejovou a nenasycené tuky. Naopak zklameme všechny pány a dámy – nebylo vědecky prokázáno, že by čokoláda byla afrodiziakální pochutinou. Na druhou stranu čokoládové dárky vždy vykouzlí úsměv a vždy s nimi dotyčného potěšíte.

chocolate-cake-chocolate-cake-recipe-chocolate-images-chocolate-ice-cream

Čokoláda hýbe světem!

O čokoládě natočili režiséři řadu filmů. Zmiňme si populární romantický film Čokoláda s Johnny Deppem a Juliette Binoch, která se naučila vyrábět čokoládu v pařížském obchodě. V souvislosti s čokoládou vznikl i jeden světový rekord: v roce 2010 byla vyrobena v Arménii největší čokoláda v historii o váze 4,5 tuny a délce 560 cm. Tak velkou čokoládu sice nemáme, ale nějaké velké čokolády u nás najdete. Proč se tedy spokojit s malou tabulkou?

Pár zajímavostí o čokoládě na závěr

Čokoláda je pozoruhodná cukrovinka. Co jste o ní možná nevěděli? Aneb několik zajímavostí na konec.

  •         V mayské kultuře se na čokoládu nahlíželo jako na posilující prostředek.
  •         První čokoládová tyčinka spatřila světlo světa v roce 1847.
  •         V minulosti dávali lidé přednost tekuté čokoládě.
  •         Na výrobu 450 g čokolády se spotřebuje 400 kakaových bobů.
  •         Vůně čokolády aktivizuje mozkové funkce.
  •         Čokoláda vás psychicky povzbudí a navrátí vám dobrou náladu.
  •         Američtí vědci přišli s tvrzením, že si můžeme na čokoládě vypěstovat závislost.
  •         Do čokolád a zmrzlin se přidává 75 % z celkového množství umělé vanilky.
  •         Belgie vyprodukuje za rok 220 tisíc tun čokolády.
  •         V čokoládové tyčince se nachází zhruba 8 částí hmyzu.
  •         Čokoláda se nesmí podávat psím mazlíčkům – obsahuje pro ně jedovatou látku theobromin.
  •         Kakao nejvyšší kvality dostalo pojmenování „Fine de Aroma“.
  •         Většina kakaa se vyrábí z kakaových bobů z Afriky.
  •         Slova „kakao“ a „čokoláda“ jsou si ve všech jazycích podobná.
  •         Čokoláda je nedílnou součástí kosmetického průmyslu a wellness center.

Bez čokolády byl nebyl náš život úplný. Během okamžiku nám zlepší náladu, dodá nám energii a organismus z ní načerpá potřebné antioxidanty. Pokud jste čokoládě přišli na chuť stejně jako my, pak mějte vždy nějakou při ruce a mlsejte s celou svou rodinou!

Vysokoprocentní čokoláda u nás skladem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení