Zajímavosti o čokoládě

Když si představíte chuť čokolády, také se vám sbíhají sliny a mlsně nahlížíte do spíže, jestli tam nenajdete nějaké tajné zásoby? Čokoláda je součástí našich životů a chutná dětem i dospělým. Je jen málo lidí, kteří se bez této cukrovinky obejdou, nebo neochutnali kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Pokud jste „čokomilovníci“, nenechte si ujít fascinující zajímavosti o této dobrotě!

První čokoládové nápoje pocházejí ze Střední Ameriky

Víte, že se čokoláda konzumuje v pevném stavu teprve 160 let? Středoameričtí lidé ale znali kakaové boby již před třemi tisíci lety. Pozadu nezůstali ani Mayové, kteří zpracovávali zrna a zjemňovali nahořklou chuť kakaového nápoje kořením, medem, chilli či kukuřičnou mouku. Kolem roku 1000 využívali kakaové boby jako platidlo, kterými se směňovalo zboží až do konce 19. století. Boby z kakaovníku přivezl do Evropy v roce 1502 Kryštof Kolumbus, avšak šlechta jejich hořkou chutí pohrdala. To se změnilo v roce 1544, kdy španělský princ Filip ochutnal od Mayů čokoládový nápoj. Oslazený cukrem se rázem stal oblíbeným nápojem vysoké společnosti.

cup-of-coffee-with-chocolate-chip-cookies_800

Evropa si čokoládu s cukrem zamilovala

V 17. století se londýnská smetánka dočkala prvního domu s čokoládou. V tomto století se rovněž spustila výroba belgických pralinek a Švýcarsko se stalo velmocí ve výrobě čokolády. Kakaovník popsal jako první v roce 1753 švédský botanik Linné a dal mu poetický název Theobroma Cacao (Potrava bohů). Od roku 1828 se svět těší z kakaa vyrobeného z kakaového másla. Od toho pak byl jen krůček k tomu, abychom poznali první čokoládu v pevném stavu z kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru.

Čokoláda prospívá vašemu zdraví

Čokoláda může někomu připadat kalorická. Ano, obsahuje značné množství energie, ale i živin: proteiny, vitamin B2, vápník, železo, měď, zinek, hořčík a antioxidanty. Nechybí v ní ani látka teobromin, která účinkuje podobně jako kofein, jen ne v takové síle. V kakaovém másle pak najdeme kyselinu olejovou a nenasycené tuky. Naopak zklameme všechny pány a dámy – nebylo vědecky prokázáno, že by čokoláda byla afrodiziakální pochutinou. Na druhou stranu čokoládové dárky vždy vykouzlí úsměv a vždy s nimi dotyčného potěšíte.

chocolate-cake-chocolate-cake-recipe-chocolate-images-chocolate-ice-cream

Čokoláda hýbe světem!

O čokoládě natočili režiséři řadu filmů. Zmiňme si populární romantický film Čokoláda s Johnny Deppem a Juliette Binoch, která se naučila vyrábět čokoládu v pařížském obchodě. V souvislosti s čokoládou vznikl i jeden světový rekord: v roce 2010 byla vyrobena v Arménii největší čokoláda v historii o váze 4,5 tuny a délce 560 cm. Tak velkou čokoládu sice nemáme, ale nějaké velké čokolády u nás najdete. Proč se tedy spokojit s malou tabulkou?

Pár zajímavostí o čokoládě na závěr

Čokoláda je pozoruhodná cukrovinka. Co jste o ní možná nevěděli? Aneb několik zajímavostí na konec.

  •         V mayské kultuře se na čokoládu nahlíželo jako na posilující prostředek.
  •         První čokoládová tyčinka spatřila světlo světa v roce 1847.
  •         V minulosti dávali lidé přednost tekuté čokoládě.
  •         Na výrobu 450 g čokolády se spotřebuje 400 kakaových bobů.
  •         Vůně čokolády aktivizuje mozkové funkce.
  •         Čokoláda vás psychicky povzbudí a navrátí vám dobrou náladu.
  •         Američtí vědci přišli s tvrzením, že si můžeme na čokoládě vypěstovat závislost.
  •         Do čokolád a zmrzlin se přidává 75 % z celkového množství umělé vanilky.
  •         Belgie vyprodukuje za rok 220 tisíc tun čokolády.
  •         V čokoládové tyčince se nachází zhruba 8 částí hmyzu.
  •         Čokoláda se nesmí podávat psím mazlíčkům – obsahuje pro ně jedovatou látku theobromin.
  •         Kakao nejvyšší kvality dostalo pojmenování „Fine de Aroma“.
  •         Většina kakaa se vyrábí z kakaových bobů z Afriky.
  •         Slova „kakao“ a „čokoláda“ jsou si ve všech jazycích podobná.
  •         Čokoláda je nedílnou součástí kosmetického průmyslu a wellness center.

Bez čokolády byl nebyl náš život úplný. Během okamžiku nám zlepší náladu, dodá nám energii a organismus z ní načerpá potřebné antioxidanty. Pokud jste čokoládě přišli na chuť stejně jako my, pak mějte vždy nějakou při ruce a mlsejte s celou svou rodinou!

Vysokoprocentní čokoláda u nás skladem