Druhy čokolád

Čokoláda je oblíbená pochoutka z kakaových bobů tropického stromu Theobroma cacao. Tato cukrovinka je tu s námi dlouhé stovky let, avšak za tu dobu se její receptura změnila. Každá čokoládovna si střeží složení této sladkosti, ale ty nejkvalitnější čokolády obsahují přírodní látky s antioxidačními účinky. Víte, jaké existují druhy čokolád? Ať už jste čokoládovými labužníky nebo si tuto sladkost kupujete jen nahodile, následující fakta zaujmou i vás.chocolate-white-chocolate-milk-chocolate-dark-chocolate-sweet-sweets-dessert-details-paper

Základní druhy čokolády: ochutnali jste všechny tři?

Mnozí z nás znají pouze hořkou, mléčnou a bílou čokoládu. Prodej čokolády neustále roste a objevují se noví výrobci, kteří přinášejí neotřelé chuťové kombinace. Ochutnejte další druhy a zkoušejte různé značky, příchutě a podíl kakaa. Prozraďme si základní druhy čokolád:

Hořká čokoláda

Hořkou čokoládu poznáte podle toho, že obsahuje vysoký podíl kakaa, nejméně 35 % kakaové sušiny. Kvalitní hořká čokoláda má ale v sobě více než 50 % kakaa. V některých specializovaných obchodech dokonce narazíte na čokoládu se 100 % kakaa. Takové čokolády se nepřislazují a člověk si k nim musí najít cestu.

Mléčná čokoláda


Mléčnou čokoládu zbožňují hlavně děti. Přidává se do ní sušené mléko (14 až 25 %) a nachází se v ní 25 až 30 % kakaa. Má jemnou a sametovou chuť a ve svém nitru ukrývá další složky: cukr, lecitin a vanilku. Světovým lídrem ve výrobě čokolád je Švýcarsko a Belgie.

Bílá čokoláda


Bílá čokoláda není čokoláda v pravém slova smyslu. Nedává se do ní žádný kakaový prášek, ale obsahuje kakaové máslo bez pevných kakaových přísad v minimálním množství 25 %. Díky němu se stále považuje za čokoládu. Bílá čokoláda je dost sladká, a buď ji budete milovat, nebo nenávidět.

Čokoládový svět je mnohem rozmanitější: další druhy čokolád

Čokoláda není jen o podílu kakaa. Přidávají se do ní i jiné chutné přísady nebo se různě plní. Vstupte s námi do čokoládového světa a poznejte další druhy čokolád.

Jakostní čokoláda „couverture“

Čokolády couverture jsou mimořádné pro vysoký podíl nejlepšího kakaového másla (až 39 %). Tuto kvalitní čokoládu si oblíbili profesionální cukráři, neboť s rozpuštěnou čokoládou se velmi dobře pracuje a má sytou kakaovou chuť.

Plněná čokoláda

Stále častěji můžete narazit na tabulkové čokolády a pralinky plněné krémy, tekutými přísadami, ořechy a likéry. Vnější vrstva čokolády musí tvořit alespoň 25 %.

Ochucená čokoláda

Smysly můžete potěšit čokoládami ochucenými aromatickými látkami. Okuste jahodovou, banánovou, mátovou, karamelovou, kávovou nebo pomerančovou čokoládu a objevujte stále nové příchutě.

chocolate-dark-chocolate-sweet-candy-delicious-brand-food-specialty-sweetness

Čokolády s dodatky


Do čokolády přimíchávají výrobci suroviny, které ji ochutí, ozvláštní a leckdy dodají na pikantnosti. Setkat se můžete s čokoládami se sušeným ovocem, ořechy, rozinkami, chilli, solí i želé.

Dia čokoláda

Výrobci myslí i na diabetiky, kteří nemohou cukr. Místo něho obsahuje dia čokoláda náhradní sladidlo, například fruktózu, stévii nebo aspartam. Dopřát si ji mohou všechny věkové skupiny.

Ledová čokoláda

Také jste v minulosti skladovali ledovou čokoládu v chladničce, aby byla pořádně ledová? Pak vězte, že nachlazením ledový efekt ztrácí. Ledový pocit způsobuje nerafinovaný kokosový tuk, který při rozpouštění v ústech příjemně chladí.

Čokoláda na vaření

Kdo rád peče, ví, že hořká čokoláda na vaření je nejlepší na krémy, polevy a do těst. Nenachází se v ní žádné přísady, a tím nedochází k potlačení její božské čokoládové chuti.

33412103668_cd593dd308_c

Porézní čokoláda

Porézní čokoláda přináší nevšední zážitek. Vyskytují se v ní bublinky, které vznikají přidáním vzduchu před ztuhnutím čokolády.

Náhražková čokoláda

Čokoládová náhražka je na hony vzdálená pravé čokoládě. Přidává se do ní maximálně 10 % kakaové hmoty a kakaové máslo je nahrazeno rostlinným tukem. V obchodech ji naleznete pod názvem „Čokoládová pochoutka“

8041853745_e2d244c9b0_c

 Ať už holdujete čokoládě vy nebo někdo z vašeho okolí, čokoládové cukrovinky nesmí chybět na žádné oslavě a v žádné spíži. Čokolády v dárkovém balení se staly oblíbeným dárkem pro děti i dospělé.