Jak vznikly Belgické pralinky?

Čokoládová pochoutka s náplní uvnitř je velmi oblíbeným artiklem a není se čemu divit. Pralinky mohou být vynikajícím dárkem a jejich výběr je tak pestrý, že není možné, abyste neobjevili právě takový druh, který vaše chuťové pohárky dostane do extáze. Víte však, že původně pralinky neměly nic společného s čokoládou?      

heart-3111760_640

Kde se zrodil nápad na jejich výrobu?

O původu pralinek kolují různé informace. Prvně se o nich hovoří zřejmě ve Francii v 17. století. Tehdy byly jako pralinky označované mandle obalené v karamelizovaném cukru. 

Čokoládové pralinky tak, jak je známe dnes, začal vyrábět až v roce 1912 Jean Neuhas. Jeho rodina se léta věnovala výrobě čokolády, jeho dědeček založil firmu Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin. Už v té době měl velmi pokrokovou výrobní strategii - kladl důraz na čokoládu s vysokým obsahem kakaa a minimem přidávaného cukru. Jeho vnuk Jean pak přišel s nápadem ukrýt do čokolády oříšky nebo různé likéry.  

A kde přišly pralinky ke svému názvu? Podle některých zdrojů byl jejich úplně prvotním tvůrcem kuchař maršála du Plessis-Praslina.

Americké a francouzské pralinky

Nenechte se však mýlit tím, že by na světě existovaly pouze belgické pralinky. Můžete získat i francouzské nebo americké. Ty pravé belgické pralinky lze charakterizovat vrstvou čokolády na povrchu a měkkou náplní uvnitř. Můžete tam nalézt lískové ořechy, mandle nebo třeba sirup. 

Francouzské pralinky jsou obvykle z mandle a karamelizovaného cukru a jsou tedy podobné těm zcela původním. Americké pralinky charakterizují sirupy, různé druhy ořechů a krémů. Prvenství ve výrobě pralinek má však i dnes Belgie. Ročně se jich tu vyrobí kolem 172 000 tun.

Jejich popularita nezná mezí

Pralinky miloval prý i Ludvík XIV. a také dnes mají co nabídnout. Snadno vás nadchnou svým vzhledem, bývají krásně nazdobené a navíc vás uvnitř vždy čeká jedinečný zážitek při ochutnání jejich náplně. Každá pralinka je prostě unikátní a kombinace chutí vás může zcela pohltit. Dnes se vyrábí i mnohé velmi luxusní pralinky s různými náplněmi, na trhu najdete také RAW pralinky, které ocení příznivci alternativního stravování.

 

food-3321292_640

Dopřejte si výběr z mnoha druhů

Na prodej belgických pralinek se dnes už zdaleka nesoustředí pouze vybrané obchody, bez potíží je seženete v běžně dostupných řetězcích. Pokud však patříte mezi opravdové milovníky sladkého, navštivte některý z festivalů čokolády, nebo si alespoň výběr pralinek náležitě užijte. Rozhodně není vhodné hledět pouze na cenu. Možná vás cena pravých belgických pralinek na první pohled nenadchne, ale jejich chuť vám to bohatě vynahradí. Nechte se okouzlit pestrou nabídkou a vyberte si přesně to, po čem toužíte.

Belgické pralinky u nás skladem