Jak se čokoláda vyrábí?

Pro mnoho lidí se stala tato sladkost nepostradatelnou součástí každého dne. Kvalita čokolády závisí na několika faktorech. Víte, které to jsou a jak se vlastně Vaše oblíbená kakaová pochoutka vyrábí?

Celý proces začíná u kakaovníku. Kakaovník je původem z tropů Jižní Ameriky a je pěstován od 5. století. Rostlina dorůstá do výšky až 15 metrů. Sklizeň probíhá dvakrát do roka. Zajímavostí u kakaovníku je růst květů a plodů přímo z kmene nebo silných větví. Plod je až 30 cm dlouhý a má hnědou až načervenalou barvu. Vnitřek je vyplněn bílou až žlutou dření, ve které jsou usazena oválná semena (kakaové boby).

Po sklizni následuje fermentace. Během tohoto procesu se dužina rozruší natolik, že se oddělí od bobů. Poté následuje sušení, které trvá asi týden a na jeho konci mají semena asi poloviční váhu než na začátku. Kakaový bob je v základu extrémně hořký, proto se musí nejdříve vykvasit, poté vyčistit a následně dát upražit na vysokou teplotu, která se pohybuje lehce nad 100 °C. Po upražení se boby zbaví slupky a semelou. Kakaová drť se smíchá s cukrem a sušeným mlékem, čímž získá hodnotu kakaové hmoty.

Následuje válcování, kdy se hmota musí co nejvíc zjemnit kvůli takzvanému konšování, tedy provzdušňováním čokolády po dobu 12 až 48 hodin při teplotě kolem 65 °C. Tento proces vynalezl Švýcar Rodolphe Lindt roku 1879. Temperace je další důležitá složka při výrobě, slouží k ochraně čokolády od proniknutí tuku na povrch, tedy zbarvení čokolády.

Další fází je dochucování kakaovým máslem, cukrem a sušeným mlékem. U mléčné čokolády převyšuje kraví tuk, čím více je čokoláda tvořená tukem, tím se stává jemnější. Dále záleží na typu čokolády, mohou být přidány mandle, oříšky, alkohol. Poté přichází nalévání do forem a chlazení čokolády, aby kakaové máslo ztuhlo. V poslední části se hotová tabulka čokolády zabalí do krásného obalu a je připravena na expedici.

Nejsnazší cesta jak si kvalitně zamlsat u Vás doma je objednat si jednu z výborných čokolád z našeho eshopu Rigalli.cz

Čokolády u nás skladem

Zobrazit všechny čokolády