Dějiny čokolády

Víte, jak se vyvíjela čokoláda v průběhu věků a jak se měnil způsob, kterým byla konzumována?

Rostlina plodící kakaové boby pochází ze Střední Ameriky. Historie kakaovníku sahá až do doby Aztéků. V těchto časech byly kakaové boby důležitou součástí obchodu i obživy. Čokoláda, tedy výrobek z kakaových bobů, byla především pro krále či šlechtu, až o několik století později se dostala mezi nižší vrstvy společnosti. Kakaové boby se využívaly jako platidlo, měly vysokou hodnotu a na trhu byly za vše směnitelné. Za 10 kakaových bobů se dal pořídit králík a za 100 si mohl plantážník koupit otroka.

Čokoláda tedy vznikla už v době aztécké a mayské říše, kdy ještě neplnila úlohu čokolády, jako ji známe my dnes. Z počátku to byl pouze čokoládový nápoj, který se připravoval z ušlehaných kakaových bobů. Už Aztékové se snažili přidávat různá dochucovadla – mandle, med a dokonce i pepř.

Důležitým mezníkem pro čokoládu se stal rok 1502. Tehdy se s ní setkal Kryštof Kolumbus. Jemu samotnému sice nechutnala, ale i tak se rozhodl vzít kakaové boby do Evropy. Po přidání cukru vznikl sladký nápoj, jehož popularita začala prudce stoupat. Postupně se z pití horké čokolády stala módní záležitost.

Další průlom se stal v Nizozemí v roce 1815, kde byla založena první továrna na čokoládu v Evropě. Zanedlouho přišel první patent na výrobu čokoládového prášku. Tabulková čokoláda ale spatřila světlo světa až v roce 1847, do té doby se konzumovala pouze v tekuté podobě. V roce 1879 se začala prodávat mléčná čokoláda a v roce 1913 plněné čokoládové bonbóny.

Do dějin čokolády se zapsalo nespočet osob, které ovlivnily směřování tohoto fenoménu. V příštím článku se o několika z nich budete moci dočíst. Místo v našem Světě Rigalli jim totiž jisto jistě patří. Celoživotní láska k čokoládě a snaha o zachování lahodné chuti a jedinečnosti této dobrůtky nás totiž všechny spojuje.

A co Vy, už se Vám sbíhají sliny? Mrkněte se na naše čokolády. :-)

Čokolády u nás skladem

Zobrazit všechny čokolády