Jak poznat kvalitní čokoládu?

Kvalita závisí na několika faktorech. Jako základní stavební prvek kakaové boby velmi ovlivňují výslednou čokoládu. Máme několik typů z různých zemí, ale nejdůležitější věcí při výrobě čokolády je nepřepražit kakaové boby, protože s tím kvalita čokolády rapidně klesá. Kvalita kakaového másla a jeho složení je dalším základním prvkem kvality. U mléčné čokolády převyšuje kraví tuk. Čím více je čokoláda tvořená kvalitním tukem, tím se stává jemnější. S tím souvisí i proces konšování, při kterém se kakaové máslo rovnoměrně rozprostírá do čokolády a zajišťuje její lahodnou a jemnou chuť.

A které typy čokolád tedy můžeme na našem trhu najít?

1. Pravá čokoláda

Pravá, neboli hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Taková čokoláda je vyrobena pouze z kakaového másla bez jakéhokoliv jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35%.

2. Čokoláda s ekvivalentem

Čokoláda s ekvivalentem obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, přidaný rostlinný tuk a cukr. Kakaové máslo může být nahrazeno jinými rostlinnými tuky, ale maximálně 5 % jeho celkové hmoty. Tyto tuky se nesmějí upravovat a musí být vždy uvedeny na obalu čokolády.

3. Imitace čokolády

Imitace čokolády obsahuje kakaový hmotu – pouze do 10%, levný rostlinný tuk místo kakaového másla a cukr. Imitace čokolády neboli náhražková čokoláda je něčím, co zdánlivě čokoládu jen připomíná a pod názvem čokoláda se nesmí prodávat. Na výrobcích je často označována jako pochoutka nebo poleva. Používá se hlavně jako poleva na sušenky nebo do zmrzliny.

Sbíhají se Vám na tuto sladkou dobrotu sliny? V našem eshopu Rigalli se žádných imitací bát nemusíte, vybíráme tu nejkvalitnější čokoládu za Vás! :) Vyzkoušejte například kvalitní čokolády Menakao.

Vysokoprocentní čokolády u nás skladem