Hořká čokoláda aneb zdravá pochoutka, která stojí za hřích!

Honí vás mlsná, ale chcete jíst zdravě a udržet si tělesnou hmotnost? Pak sáhněte po hořké čokoládě, která je obecně považována za zdravější alternativu mléčné.

Účinky hořké čokolády spočívají dle výzkumů v pozitivním vlivu na psychiku, kardiovaskulární systém, cholesterol i trávení. Tento druh čokolády snižuje krevní tlak a obsahuje méně tuku i cukru. Tak proč si tuto pochoutku nedopřát?pexels-lisa-fotios-918327

Znáte všechny druhy čokolády a jejich složení?

 Asi vás nepřekvapíme, když napíšeme, že existují 3 základní druhy čokolády - hořká, mléčná a bílá. Podívejte se společně s námi, co obsahují a v čem tkví jejich pozitiva.

 Všechny tyto druhy, ale i další najdete v našem e-shopu Rigalli. Uvidíte, že je z čeho vybírat!

Hořká čokoláda a zdraví

Jak jsme již zmínili v úvodu, hořká čokoláda má pozitivní vliv na zdraví člověka - ve 100 g 70% až 85% tohoto druhu čokolády najdete:

  • 11 gramů vlákniny,
  • 67 % železa,
  • 58 % hořčíku,
  • 89 % mědi,
  • 98 % manganu.

Doporučuje se také při hubnutí, protože 100 g tohoto druhu čokolády obsahuje v porovnání se 100 g mléčné o:

  • 0,8 gramů méně cukru,
  • 2,7 gramů méně tuku.

Kromě toho je hořká čokoláda považována za afrodiziakum. millionaire-cappuccino-with-chocolate-and-caramel-picjumbo-com

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda je sice sladší a tučnější, ale to neznamená, že v ní nenajdete minerály a další zdraví prospěšné látky, stejně jako v případě hořké! A jaké je její složení? Mléčnou barvu získává díky přidání sušeného mléka, cukru, lecitinu a vanilky. Kakao obsahuje také, ale v porování s hořkou o dost méně - 25 až 30 %. 

Bílá čokoláda

Pokud si říkáte, že bílá čokoláda je 100 % nezdravá pochutina, mýlíte se! Přestože se jedná o nejsladší typ čokolády, kromě cukru a mléka obsahuje také kakaové máslo, které je považováno za jeden z nejhodnotnějších a nejvzácnějších tuků s vysokými dávkami antioxidantů!

Zajímá vás jaké další druhy čokolády můžete ochutnat? Potom si přečtěte článek, který jsme o nich sepsali již v minulosti.

Nejlepší hořká čokoláda: Jak ji poznáte?

Na trhu si můžete vybrat z široké nabídky hořké čokolády a také různých stupňů její kvality, která se odvíjí již od samotného pěstování a zpracování kakaových bobů. Ty nejlepší s označením Fine or Flavour se pěstují například v Grenadě nebo v Bolívii.

Nejlepší hořká čokoláda by měla obsahovat také:

  • kakaovou hmotu (resp. semleté kakaové boby),
  • kakaové máslo,
  • třtinový cukr nebo jiné přírodní sladidlo (stévie apod.).

Chcete-li si udržet štíhlou linii, vyvarujte se také čokoládám s přidaným cukrem.

 

Vysokoprocentní čokolády u nás skladem

Tip na závěr: Pokud jste si z naší nabídky nevybrali, zkuste si vyrobit vlastní čokoládu doma!