Hořká čokoláda aneb zdravá pochoutka, která stojí za hřích!

Honí vás mlsná, ale chcete jíst zdravě a udržet si tělesnou hmotnost? Pak sáhněte po hořké čokoládě, která je obecně považována za zdravější alternativu mléčné.

 

Účinky hořké čokolády spočívají dle výzkumů v pozitivním vlivu na psychiku, kardiovaskulární systém, cholesterol i trávení. Tento druh čokolády snižuje krevní tlak a obsahuje méně tuku i cukru. Tak proč si tuto pochoutku nedopřát?pexels-lisa-fotios-918327

Znáte všechny druhy čokolády a jejich složení?

 

Asi vás nepřekvapíme, když napíšeme, že existují 3 základní druhy čokolády - hořká, mléčná a bílá. Podívejte se společně s námi, co obsahují a v čem tkví jejich pozitiva.

 

Všechny tyto druhy, ale i další najdete v našem e-shopu Rigalli. Uvidíte, že je z čeho vybírat!

 

Hořká čokoláda a zdraví

 

Jak jsme již zmínili v úvodu, hořká čokoláda má pozitivní vliv na zdraví člověka - ve 100 g 70% až 85% tohoto druhu čokolády najdete:

 

  • 11 gramů vlákniny,
  • 67 % železa,
  • 58 % hořčíku,
  • 89 % mědi,
  • 98 % manganu.

 

Doporučuje se také při hubnutí, protože 100 g tohoto druhu čokolády obsahuje v porovnání se 100 g mléčné o:

 

  • 0,8 gramů méně cukru,
  • 2,7 gramů méně tuku.

 

Kromě toho je hořká čokoláda považována za afrodiziakum. millionaire-cappuccino-with-chocolate-and-caramel-picjumbo-com

Mléčná čokoláda

 

Mléčná čokoláda je sice sladší a tučnější, ale to neznamená, že v ní nenajdete minerály a další zdraví prospěšné látky, stejně jako v případě hořké! A jaké je její složení? Mléčnou barvu získává díky přidání sušeného mléka, cukru, lecitinu a vanilky. Kakao obsahuje také, ale v porování s hořkou o dost méně - 25 až 30 %. 

 

Bílá čokoláda

 

Pokud si říkáte, že bílá čokoláda je 100 % nezdravá pochutina, mýlíte se! Přestože se jedná o nejsladší typ čokolády, kromě cukru a mléka obsahuje také kakaové máslo, které je považováno za jeden z nejhodnotnějších a nejvzácnějších tuků s vysokými dávkami antioxidantů!

 

Zajímá vás jaké další druhy čokolády můžete ochutnat? Potom si přečtěte článek, který jsme o nich sepsali již v minulosti.

 

Nejlepší hořká čokoláda: Jak ji poznáte?

 

Na trhu si můžete vybrat z široké nabídky hořké čokolády a také různých stupňů její kvality, která se odvíjí již od samotného pěstování a zpracování kakaových bobů. Ty nejlepší s označením Fine or Flavour se pěstují například v Grenadě nebo v Bolívii.

 

Nejlepší hořká čokoláda by měla obsahovat také:

 

  • kakaovou hmotu (resp. semleté kakaové boby),
  • kakaové máslo,
  • třtinový cukr nebo jiné přírodní sladidlo (stévie apod.).

 

Chcete-li si udržet štíhlou linii, vyvarujte se také čokoládám s přidaným cukrem.

 

Tip na závěr: Pokud jste si z naší nabídky nevybrali, zkuste si vyrobit vlastní čokoládu doma!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení