Vnímejte chuť čokolády naplno. Jak na to?

Čokoláda není jídlem, které si prostě koupíte, rozkoušete, a tím je vše hotové. Čokoláda je spojena s vášní a silným prožitkem. Jen si vzpomeňte na svou oblíbenou čokoládu a pozorujte, co to s vámi dělá. 

Už jen pouhá představa vám vyvolá na tváři úsměv, oči se rozjasní, chuťové buňky se rázem připraví na přicházející požitek. Můžete vnímat spouštění slin. Až taková je to síla!

Pojďme se teď zaměřit na moment, kdy si chcete čokoládu skutečně dopřát. Jak si tuto chvíli co nejvíc vychutnat? 

Spěch stranou

Rychle si v kanceláři strčíte do úst kostičku čokolády předtím, než musíte spěchat na důležitou schůzku. Ne, o tom nemluvíme. Udělejte si z konzumace čokolády takový soukromý rituál. Zastavte se a vnímejte, že toto je jen vaše chvíle. Veškeré další myšlenky hoďte na pár minut za hlavu.

Všechny smysly do střehu

Pokud vám myšlenky odbíhají a v hlavě vám stále víří spousta povinností nebo momenty dnešního dne, proveďte takové malé cvičení. Posaďte se na židli. Nadechněte se, vydechněte, a nejprve se zaměřte na to, co vidíte kolem sebe. Prohlédněte si své okolí. Pak se soustřeďte na to, čeho se vaše ruce dotýkají. Jaký pro vás tento dotyk je? Chvilku pozorně poslouchejte. Je kolem vás klid, nebo slyšíte nějaké zvuky? Cítíte nějakou vůni? Dejte si prostor na to, abyste aspoň chvilku vnímali důkladně každým z uvedených smyslů.

Pak připravte na nadcházející požitek to hlavní - chuť. Před prvním soustem čokolády si dejte pár loků neochucené perlivé vody. Chuťové pohárky se tím očistí a naladí na veškeré podtóny chuti, které k nim za moment přijdou. 

coffee-1900194_640

Pomalu do toho

Zavřete si oči. K čokoládě přistupujte jako k vínu. Ulomte si kostičku, přivoňte k ní. Vůně je v tuto chvíli také důležitá. Naladí vás na nadcházející moment a ještě umocní chuť čokolády. Čokoládu vložte do úst, ale nekousejte. Nechte ji prostě rozplynout na jazyku. Chuťové pohárky postupně zaplaví celá symfonie chutí. Soustřeďte se na veškeré pocity, které nyní máte. Zdaleka nevnímáte jen sladkou chuť, ale celou paletu tónů.

Tabuková čokoláda u nás skladem