Recept na bábovku jako od babičky

Právě s bábovkou může mít řada z nás spjaté vzpomínky na dětství. Obvykle ji dělávaly naše babičky, kdekdo si vybaví mramorovou bábovku uprostřed stolu. Byla voňavá, lahodná a obvykle se po ní hned zaprášilo. Zkuste si doma zavzpomínat a připravit si některou z bábovek podle našich receptů. Dáme vám několik tipů.. 

Vychytávky pro dokonalý výsledek

Známe to všichni. Občas máte pocit, že máte nejlepší recept na bábovku, kde se nemůže nic pokazit, ale výsledek je beztak mizerný. Při pečení si dejte pozor hned na několik věcí, které by mohly vaši snahu zhatit. 

Před přípravou si suroviny včas vyndejte z lednice. Zvlášť u vajec a másla velmi dobře poznáte, pokud je budete používat již ohřáté na pokojovou teplotu. Měkké máslo můžete snadněji vmíchat do těsta, z vajec se vám podaří lépe vyšlehat sníh. Vyndejte je tedy z lednice zhruba hodinu předtím, než se do pečení pustíte. Při šlehání bílku si ještě dejte pozor, aby se vám tam nedostala ani trocha  žloutku. Šlehejte v čisté a odmaštěné nádobě. 

Od bábovky vás může snadno odrazovat i fakt, že se vám ji dříve nepovedlo vyklopit z pečící formy. Na její vymazání použijte nejlépe stoprocentní tuk. Snažte se ho dostat důkladně do všech záhybů. Vysypat formu můžete klasicky hrubou moukou, ale také nastrouhaným kokosem nebo strouhankou. 

Po vyndání bábovky z trouby ji nechte postupně vychladnout. Snažte se předejít rychlé změně její teploty. Pokud vám i přes to vše nejde bábovka vyklopit, zkuste přehodit přes formu utěrku namočenou ve studené vodě. Chvilku ji takto nechte, bábovka by se pak měla snadněji odlepit od stěn formy. 

gugelhupf-4994439_640

Základní jednoduchý recept

Při přípravě bábovky můžete vyjít z velmi snadného hrníčkového receptu. Budete potřebovat:

  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • kůru z citrónu

Nejprve utřete vejce s cukrem. Přidejte pak veškeré zbývající ingredience. Těsto vlijte do vysypané formy na bábovku, pečte při 200°C zhruba 45 minut. Pokud byste chtěli chuť bábovky ještě trochu vylepšit, můžete do těsta přidat nastrouhaný kokos.

Jak udělat mramorovou bábovku?

Klidně můžete využít předchozí jednoduchý recept. Po zamíchání těsta nalijte jeho polovinu do připravené formy. Do zbylé části těsta přisypte holandské kakao, vše promíchejte. Kakaovou část těsta pak nalijte do formy na světlou část. Můžete si z části těsta vytvořit i kávovou variantu – stačí vmíchat trošku rozpustné kávy. To však závisí zcela na vašich chutích. 

marble-cake-486072_640

Tvarohová bábovka

Možná máte při pečení bábovky strach, že vám vznikne jen jakási sladká a vemi suchá hmota. Pokud chcete mít jistotu, že se tak nestane, vsaďte na bábovku z tvarohového těsta. Ve výsledku je velmi chutná a vláčná. 

Potřebné ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g máslo
  • 220 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citrónová kůra

Nejprve vyšlehejte žloutky s cukrem a změklým máslem. Přidejte vanilkový cukr, tvaroh, rum a citrónovou kůru. Po promíchání přisypte mouku, prášek do pečiva a dejte špetku soli. Z bílků si vyšlehejte sníh, a vše pak spojte v hladké těsto. Vlijte ho do vymazané a vysypané formy. Pečte při 170°C asi 50 minut. Bábovka by měla hezky vyběhnout a její povrch by měl být zlatavý. Pokud si nebudete jisti, můžete vyzkoušet špejlí, jestli je už těsto propečené. 

A co si tak bábovku ještě vylepšit?

Přestože bábovka je chutná a lákavá sama o sobě, můžete její vzhled i chuť posunout ještě o level výš. Upečenou bábovku můžete uvnitř naplnit krémem a navrch dát čokoládovou polevu.

Ingredience na krém:

  • 150 g másla
  • 160 g cukru moučky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaa

Ingredience na polevu:

gugelhupf-1285452_640

Jak tedy na to? Po vyndání z trouby a vyklopení z formy bábovku podélně rozřízněte. Ze spodní poloviny vyberte lžičkou část těsta. Získaný prostor pak vyplňte krémem. Můžete využít i již připravené krémy. Po naplnění bábovky ji opět přiklopte její horní polovinou. Navrch ještě můžete bábovku ozdobit čokoládovou polevou a posypat plátky mandlí. Jistě jí pak už nikdo neodolá! 

Čokolády na vaření u nás skladem