Velikonoční beránek - křehký, chutný a jednoduchý

Velikonoční beránek: Kde se vzala tradice?

 Kdopak by neznal tradičního velikonočního beránka - sladké pečivo, které se peče stejně jako mazanec o Bílé sobotě?

Málokdo ale ví, že jako slavnostní pokrm se podával už ve středověku. Nicméně není jasné, zda ho připravovali na sladko, jak ho známe dnes nebo šlo o pečené maso. Tehdejší lidé beránka považovali za symbol Ježíše Krista, kterého ukřižovali Římané v době vlády Piláta Pontského. Podle křesťanů tímto činem vykoupil lidstvo ze hříchů. 

happy-easter-g8a6254b81_640

3 recepty na velikonočního beránka, které se vyplatí vyzkoušet!

Na internetu najdete řadu receptů na sladkého velikonočního beránka. My jsme pro vás vybrali ty nejlepší, které vám doporučujeme vyzkoušet!

1. Nadýchaný velikonoční beránek z piškotového těsta s majonézou

Pokud máte rádi nadýchané těsto, vyzkoušejte speciální recept, do kterého se přidává majonéza. 

Ingredience

Na výrobu jednoho beránka budete potřebovat tyto ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky,
  • 300 ml polotučného mléka,
  • 150 g třinového cukru,
  • 250 ml majonézy,
  • 1 sáček kypřicího prášku,
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu,
  • vanilkový extrakt 1 lžička,
  • máslo nebo olej na vymazání formy,
  • hrubá mouka na vysypání formy,
  • cukr moučka na posypání.

 

Postup přípravy beránka z piškotového těsta 

  • Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Připravte si větší mísu a smíchejte v ní: polohrubou mouku, kypřicí prášek, kůru z jednoho citronu a špetku soli.
  • V dalším kroku vyšlehejte třtinový cukr s majonézou. 
  • Poté přilévejte pomalu všechno mléko a vanilkový extrakt. 
  • Následně tyto ingredience dobře rozmíchejte. 
  • Nakonec smíchejte suchou a tekutou směs.
  • V dalším kroku vymažte formu máslem nebo olejem a vysypte ji hrubou moukou.
  • Do takto připravené formy nalijte těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. 
  • Poté ho přikryjte druhou polovinou formy a pečte 55 minut.
  • Po upečení vytáhněte formu z trouby a nechte vychladnout. 
  • Nakonec opatrně vyklopte beránka z formy a lehce ho pocukrujte.

 

Přejeme vám dobrou chuť! A pokud vás tento recept nezaujal, čtěte dále. Máme pro vás také recept na kokosového a čokoládového velikonočního beránka.

food-g8a056e684_640

2. Vláčný, kokosový beránek

 Máte rádi kokos a vláčné těsto? Pak o letošních Velikonocích vyzkoušejte kokosového beránka. Zde jsou suroviny, které budete na jeho výrobu potřebovat.

Těsto jako od babičky

  • 250 g polohrubé mouky + na vysypání formy,
  • 100 ml mléka,
  • 200 g másla + na vymazání formy,
  • 3 vejce,
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu,
  • půl sáčku kypřicího prášku,
  • 180 g cukru moučka,
  • 1 sáček vanilkového cukru.

Ingredience na dokončení kokosového, vláčného beránka

  • 50 g másla,
  • 50 g cukru moučka,
  • 100 g strouhaného kokosu na obalení,
  • 2 rozinky nebo mandle či lískové oříšky na oči.

 

Jak postupovat?

  • Nejprve předehřejte troubu na 160 °C. Máslo, předem vyndané z lednice, nakrájejte do mísy a utřete s oběma cukry a vejci do husté pěny. 
  • Tvaroh rozřeďte mlékem, přidejte k pěně, promíchejte a postupně přidávejte prosátou mouku s kypřicím práškem.
  • Poté vymažte formu na beránka máslem, vysypte ji moukou a nalijte do ní těsto.
  • Pečte ji v předehřáté troubě asi 40 minut.
  • Poté ji vyndejte, beránka nechte zchladnout a až poté ho vyklopte z formy a nechte vychladnout úplně.
  • V posledním kroku utřete změklé máslo s cukrem do pěny a tou celého velikonočního beránka potřete a posypte ho kokosem. Oči vytvořte z rozinek nebo mandlí.

Tip: Máte už pro děti připravenou koledu do košíku? Že ne? Tak přejděte honem do e-shopu a nadělte jim dobroty, které mají rády!

 3. Čokoládový velikonoční beránek

 Pro milovníky čokolády jsme připravili recept na čokoládového velikonočního beránka. Na jeho výrobu budete potřebovat:

Třené těsto

  • 350 g polohrubé mouky,
  • strouhanku na vysypání formy,
  • tuk na vymazání formy,
  • 140 g másla,
  • sklenice mléka,
  • 200 g cukru krupice,
  • 4 vejce,
  • lžička citronové kůry,
  • sáček kypřicího prášku.

 

Postup přípravy

  • Formu na beránka vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. 
  • Troubu předehřejte na 180 °C. 
  • Poté rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. 
  • Žloutky utřete s cukrem a s máslem. 
  • Přidejte citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. 
  • Těsto lehce promíchejte a potom rozetřete do připravené formy.
  • Následně pečte velikonočního beránka 45 minut. 
  • Po upečení ho vyklopte z formy a nechte vychladnout.
  • Nakonec ho potřete rozehřátou čokoládou na vaření.

 

Věříme, že jste si z našich receptů vybrali a držíme vám palce, ať chutná a vypadá skvěle! :)