Velikonoční beránek - křehký, chutný a jednoduchý

Velikonoční beránek: Kde se vzala tradice?

 Kdopak by neznal tradičního velikonočního beránka - sladké pečivo, které se peče stejně jako mazanec o Bílé sobotě?

Málokdo ale ví, že jako slavnostní pokrm se podával už ve středověku. Nicméně není jasné, zda ho připravovali na sladko, jak ho známe dnes nebo šlo o pečené maso. Tehdejší lidé beránka považovali za symbol Ježíše Krista, kterého ukřižovali Římané v době vlády Piláta Pontského. Podle křesťanů tímto činem vykoupil lidstvo ze hříchů. 

happy-easter-g8a6254b81_640

3 recepty na velikonočního beránka, které se vyplatí vyzkoušet!

Na internetu najdete řadu receptů na sladkého velikonočního beránka. My jsme pro vás vybrali ty nejlepší, které vám doporučujeme vyzkoušet!

Velikonoce u nás skladem

1. Nadýchaný velikonoční beránek z piškotového těsta s majonézou

Pokud máte rádi nadýchané těsto, vyzkoušejte speciální recept, do kterého se přidává majonéza. 

Ingredience

Na výrobu jednoho beránka budete potřebovat tyto ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky,
  • 300 ml polotučného mléka,
  • 150 g třinového cukru,
  • 250 ml majonézy,
  • 1 sáček kypřicího prášku,
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu,
  • vanilkový extrakt 1 lžička,
  • máslo nebo olej na vymazání formy,
  • hrubá mouka na vysypání formy,
  • cukr moučka na posypání.

 

Postup přípravy beránka z piškotového těsta 

  • Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Připravte si větší mísu a smíchejte v ní: polohrubou mouku, kypřicí prášek, kůru z jednoho citronu a špetku soli.
  • V dalším kroku vyšlehejte třtinový cukr s majonézou. 
  • Poté přilévejte pomalu všechno mléko a vanilkový extrakt. 
  • Následně tyto ingredience dobře rozmíchejte. 
  • Nakonec smíchejte suchou a tekutou směs.
  • V dalším kroku vymažte formu máslem nebo olejem a vysypte ji hrubou moukou.
  • Do takto připravené formy nalijte těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. 
  • Poté ho přikryjte druhou polovinou formy a pečte 55 minut.
  • Po upečení vytáhněte formu z trouby a nechte vychladnout. 
  • Nakonec opatrně vyklopte beránka z formy a lehce ho pocukrujte.

 

Přejeme vám dobrou chuť! A pokud vás tento recept nezaujal, čtěte dále. Máme pro vás také recept na kokosového a čokoládového velikonočního beránka.

food-g8a056e684_640

2. Vláčný, kokosový beránek

 Máte rádi kokos a vláčné těsto? Pak o letošních Velikonocích vyzkoušejte kokosového beránka. Zde jsou suroviny, které budete na jeho výrobu potřebovat.

Těsto jako od babičky

  • 250 g polohrubé mouky + na vysypání formy,
  • 100 ml mléka,
  • 200 g másla + na vymazání formy,
  • 3 vejce,
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu,
  • půl sáčku kypřicího prášku,
  • 180 g cukru moučka,
  • 1 sáček vanilkového cukru.

Ingredience na dokončení kokosového, vláčného beránka

  • 50 g másla,
  • 50 g cukru moučka,
  • 100 g strouhaného kokosu na obalení,
  • 2 rozinky nebo mandle či lískové oříšky na oči.

 

Jak postupovat?

  • Nejprve předehřejte troubu na 160 °C. Máslo, předem vyndané z lednice, nakrájejte do mísy a utřete s oběma cukry a vejci do husté pěny. 
  • Tvaroh rozřeďte mlékem, přidejte k pěně, promíchejte a postupně přidávejte prosátou mouku s kypřicím práškem.
  • Poté vymažte formu na beránka máslem, vysypte ji moukou a nalijte do ní těsto.
  • Pečte ji v předehřáté troubě asi 40 minut.
  • Poté ji vyndejte, beránka nechte zchladnout a až poté ho vyklopte z formy a nechte vychladnout úplně.
  • V posledním kroku utřete změklé máslo s cukrem do pěny a tou celého velikonočního beránka potřete a posypte ho kokosem. Oči vytvořte z rozinek nebo mandlí.

Tip: Máte už pro děti připravenou koledu do košíku? Že ne? Tak přejděte honem do e-shopu a nadělte jim dobroty, které mají rády!

 3. Čokoládový velikonoční beránek

 Pro milovníky čokolády jsme připravili recept na čokoládového velikonočního beránka. Na jeho výrobu budete potřebovat:

Třené těsto

  • 350 g polohrubé mouky,
  • strouhanku na vysypání formy,
  • tuk na vymazání formy,
  • 140 g másla,
  • sklenice mléka,
  • 200 g cukru krupice,
  • 4 vejce,
  • lžička citronové kůry,
  • sáček kypřicího prášku.

 

Postup přípravy

  • Formu na beránka vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. 
  • Troubu předehřejte na 180 °C. 
  • Poté rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. 
  • Žloutky utřete s cukrem a s máslem. 
  • Přidejte citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. 
  • Těsto lehce promíchejte a potom rozetřete do připravené formy.
  • Následně pečte velikonočního beránka 45 minut. 
  • Po upečení ho vyklopte z formy a nechte vychladnout.
  • Nakonec ho potřete rozehřátou čokoládou na vaření.

 

Věříme, že jste si z našich receptů vybrali a držíme vám palce, ať chutná a vypadá skvěle! :)