Kde se vzala čokoláda aneb znáte její historii?

Dnešní moderní člověk si život bez téhle sladké pochoutky dokáže už jen těžko představit. Čokoláda má dlouhou historii. Její objevení sahá až do starověku. Přečtěte si, jak se proslavila a jak se její výroba vyvíjela v čase.

chocolate-g6f637bf8a_640

Historie čokolády ve světě

 

První zmínky o čokoládě sahají přibližně do roku 1 900 př. n. l. V té době se z ní připravovaly fermentované nápoje. Kakaové boby začali sušit a pražit až staří Aztékové a Mayové. Následně je vařili společně s kořením, kukuřičnou kaší i medem a podávali je ve formě nápoje. Pro svou cennost se používaly jako platidlo.

 

Evropané čokoládu poznali až mnohem později. V 16. století se s ní pravděpodobně setkal  jako první španělský dobyvatel Hernán Cortés při hostině u císaře Moctezuma v Mexiku. A protože pochopil význam a hodnotu kakaových bobů, nelenil a přivezl upravený recept nápoje do své rodné země. Jeho obliba rychle rostla a netrvalo dlouho než se čokoláda rozšířila do dalších evropských zemí (Itálie, Nizozemí, Anglie, Německo). 

 

O sto let později začaly po Evropě vznikat čokoládovny i některé vynálezy:

 

  • 1780 - první stroj na výrobu čokolády v Barceloně,
  • 1828 - hydraulický lis na výrobu kakaového másla v Nizozemí,
  • 1847 - první vyrobená tuhá čokoláda v Anglii,
  • 1879 - zdokonalení výrobního procesu tuhé čokolády ve Švýcarsku (R. Lindt),
  • 1912 - vyrobení prvního čokoládového bonbónu (pralinka) v Belgii,
  • 1913 - vynález plněné čokolády ve Švýcarsku.

 

Na konci 19. století se stalo Švýcarsko a Německo světovými velmocemi ve výrobě luxusní čokolády. Došlo k industrializaci a vytvoření efektivních postupů výroby i novým strategiím prodeje. K celosvětovému rozšíření této sladké pochoutky přispěla z velké části první i druhá světová válka.

 

Historie čokolády v České republice

 

Ačkoliv jsou první záznamy o výrobě čokolády v České republice známé z roku 1770, kdy ji údajně produkoval měšťan Filip Watzke v Celetné ulici v Praze, za první čokoládovnu na našem území se považuje firma Luna, kterou založil v hlavním městě pan František Černoch v roce 1839.

 

K masovému rozšíření čokolády došlo stejně jako v ostatních evropských zemích během první světové války a těsně po ní. V roce 1918 zde fungovalo více než 100 továren. Některé z nich už v té době vyvážely tabulkovou čokoládu do zahraničí. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení