6 receptů na vynikající dortové korpusy

Ať už chcete připravit dort na oslavu narozenin nebo jen tak někomu z rodiny pro radost, potřebujete mít především dobrý recept na jeho korpus. Upéct ho není zas taková věda, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Přinášíme vám hned několik receptů na vyzkoušení, třeba se některý z nich stane pevnou součástí vašich rodinných oslav. 

Sladké dárky u nás skladem

Jednoduchý korpus

Ingredience
  • 6 vajec
  • 250 g krystalového cukru
  • 6 lžic oleje
  • špetka soli
  • 240 g hladké mouky
Postup

Nejprve vyšlehejte bílky s cukrem, aby vám vznikl opravdu tuhý sníh. Přidejte olej, postupně vmíchejte všechny žloutky a mouku. Pak už stačí jen dát do vysypané formy (vymazané olejem a vysypané hrubou moukou) a péct při 180°C zhruba 45 minut.

  egg-2325943_640

Piškotový korpus

Ingredience
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g rostlinného oleje
Postup

Oddělte si žloutky a bílky. Ke žloutkům přimíchejte vanilkový cukr, bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Postupně do bílků vmíchejte krupicový cukr. Vše spojte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, mouku a kypřící prášek. Zlehka promíchejte a ještě přidejte olej. Těsto dejte do vysypané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečte na 160°C asi 40 minut. 

Ořechový korpus

Ingredience
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 6 lžic horké černé kávy
  • 50 g hrubé mouky
Postup

Nejprve z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promíchejte s cukrem za postupného přilévání kávy. Do vzniklé směsi přidejte mleté ořechy a mouku. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto pak dejte do vymazané a vysypané formy. Pečte při 160°C, dokud povrch těsta nezrůžoví.

Bezlepkový korpus

Ingredience
  • 4 vejce
  • 160 g bezlepkové mouky
  • 120 g cukru
  • 4 lžíce oleje
Postup

Bílky s cukrem nejprve vyšlehejte v pevný sníh. Po částech pak do něj vmíchejte žloutky a olej. Opatrně vše promíchejte ještě s moukou. Pokud byste si chtěli bezlepkový korpus vylepšit, můžete do něj přidat hrst mletých ořechů nebo kakao. Těsto pečte v předem vymazané a vysypané formě při 180°C. 

Kakaový korpus

Ingredience
  • 4 vejce
  • 160 g krystalového cukru
  • 110 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g másla
  • 50 ml vody
Postup

Předehřejte si troubu na 170°C. Dno pečící formy vyložte pečícím papírem. Dejte do misky uvedené množství mouky, kakaa, škrobu a prášku do pečiva. Nechejte rozpustit máslo, po vychladnutí do něj přidejte vodu. Bílky si vyšlehejte do tuhé pěny a postupně vmíchejte polovinu uvedeného množství cukru (80 g). Se zbylým množstvím cukru vyšlehejte žloutky do pěny. Přimíchejte ji k vyšlehanému sněhu z bílků. Přidejte zbylé suroviny. Těsto pak nalijte do vysypané formy a pečte zhruba 15-20 minut.  

Čokoládový korpus

  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžičky kakaa
  • 100 g čokolády
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

swede-cakes-2123192_640

Postup

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, žloutky utřete s cukrem do pěny. Ke žloutkům přimíchejte rozpuštěnou čokoládu, přimíchejte zbylé sypké ingredience a nakonec jemně zamíchejte se sněhem z bílků. Nakonec přidejte smetanu. Těsto dejte do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte při 170°C asi 20 minut.

Rumový korpus

Ingredience
  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 250 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • špetka soli
Postup

Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte moukou formu. Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr dohladka. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, za stálého šlehání. Přilejte rum a důkladně promíchejte. Prosejte mouku, prášek do pečiva a přidejte špetku soli. Pomalu přidejte do mokré směsi a míchejte jen do té doby, dokud se všechno nespojí. Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě po dobu asi 25-30 minut, dokud nebude korpus zlatavě hnědý. Nechte korpus vychladnout asi 10 minut, pak ho vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout.

Tento dortový korpus s rumem můžete použít jako základ pro různé druhy dortů, jako je například rumový dort s krémovou náplní nebo jen jednoduchý dort s rumovou polevou. Při zdobení a vrstvení dortu se můžete inspirovat podle vašich chutí.

Jak je nazdobit?

Až si vyberete recept a upečete ten nejlepší dortový korpus, zbývá už ho jen nazdobit podle své chuti, fantazie nebo nálady. Využít můžete třeba různé čokoládové krémy nebo džemy. Čokoládové a ořechové korpusy vás možná nadchnou samy o sobě a nebude třeba je nijak vylepšovat. 

Čokoládové krémy u nás skladem

Džemy a marmelády u nás skladem