6 receptů na vynikající dortové korpusy

Ať už chcete připravit dort na oslavu narozenin nebo jen tak někomu z rodiny pro radost, potřebujete mít především dobrý recept na jeho korpus. Upéct ho není zas taková věda, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Přinášíme vám hned několik receptů na vyzkoušení, třeba se některý z nich stane pevnou součástí vašich rodinných oslav. 

Jednoduchý korpus 

Ingredience

  • 6 vajec
  • 250 g krystalového cukru
  • 6 lžic oleje
  • špetka soli
  • 240 g hladké mouky

Postup

Nejprve vyšlehejte bílky s cukrem, aby vám vznikl opravdu tuhý sníh. Přidejte olej, postupně vmíchejte všechny žloutky a mouku. Pak už stačí jen dát do vysypané formy (vymazané olejem a vysypané hrubou moukou) a péct při 180°C zhruba 45 minut.  egg-2325943_640

Piškotový korpus

Ingredience

  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g rostlinného oleje

Postup

Oddělte si žloutky a bílky. Ke žloutkům přimíchejte vanilkový cukr, bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Postupně do bílků vmíchejte krupicový cukr. Vše spojte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, mouku a kypřící prášek. Zlehka promíchejte a ještě přidejte olej. Těsto dejte do vysypané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečte na 160°C asi 40 minut. 

Ořechový korpus 

Ingredience

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 6 lžic horké černé kávy 
  • 50 g hrubé mouky

Postup

Nejprve z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promíchejte s cukrem za postupného přilévání kávy. Do vzniklé směsi přidejte mleté ořechy a mouku. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto pak dejte do vymazané a vysypané formy. Pečte při 160°C, dokud povrch těsta nezrůžoví.

Bezlepkový korpus 

Ingredience

  • 4 vejce
  • 160 g bezlepkové mouky 
  • 120 g cukru
  • 4 lžíce oleje

Postup

Bílky s cukrem nejprve vyšlehejte v pevný sníh. Po částech pak do něj vmíchejte žloutky a olej. Opatrně vše promíchejte ještě s moukou. Pokud byste si chtěli bezlepkový korpus vylepšit, můžete do něj přidat hrst mletých ořechů nebo kakao. Těsto pečte v předem vymazané a vysypané formě při 180°C. 

Kakaový korpus 

Ingredience

  • 4 vejce
  • 160 g krystalového cukru
  • 110 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g másla
  • 50 ml vody

Postup

Předehřejte si troubu na 170°C. Dno pečící formy vyložte pečícím papírem. Dejte do misky uvedené množství mouky, kakaa, škrobu a prášku do pečiva. Nechejte rozpustit máslo, po vychladnutí do něj přidejte vodu. Bílky si vyšlehejte do tuhé pěny a postupně vmíchejte polovinu uvedeného množství cukru (80 g). Se zbylým množstvím cukru vyšlehejte žloutky do pěny. Přimíchejte ji k vyšlehanému sněhu z bílků. Přidejte zbylé suroviny. Těsto pak nalijte do vysypané formy a pečte zhruba 15-20 minut.  

Čokoládový korpus

  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžičky kakaa
  • 100 g čokolády
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

swede-cakes-2123192_640

Postup

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, žloutky utřete s cukrem do pěny. Ke žloutkům přimíchejte rozpuštěnou čokoládu, přimíchejte zbylé sypké ingredience a nakonec jemně zamíchejte se sněhem z bílků. Nakonec přidejte smetanu. Těsto dejte do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte při 170°C asi 20 minut. 

Jak je nazdobit?

Až si vyberete recept a upečete ten nejlepší dortový korpus, zbývá už ho jen nazdobit podle své chuti, fantazie nebo nálady. Využít můžete třeba různé čokoládové krémy nebo džemy. Čokoládové a ořechové korpusy vás možná nadchnou samy o sobě a nebude třeba je nijak vylepšovat.