Zdravé vaření z čokolády: čokoládový dort s banánovým krémem

 

cokoladovy-dort-recept

 

Jestli se snažíte o zdravý životní styl, neměli byste se čokoládě vyhýbat. Označení nezdravého „pokušení“ dostala nezaslouženě. Kvalitní čokoláda obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Navíc se bezvadně hodí jak do sladkých dobrot (čoko sušenky, čokoládové suflé), tak do slaných jídel (chilli con carne, kachní prsa s čokoládovou omáčkou).

Dobrá čokoláda by měla mít vysoký obsah kakaa. To obsahuje řadu užitečných látek: železo, draslík, hořčík, vápník a flavonoidy. Díky tomu vysokoprocentní čokoláda podporuje schopnost soustředění, chrání oběhovou soustavu a zlepšuje náladu.

Ve složení čokolády má svou nezanedbatelnou roli také tuk, protože umožňuje řádné vstřebávání prospěšných vitamínů a látek. Vyhněte se ale čokoládám obsahujícím částečně ztužené tuky (trans-mastné kyseliny), ty mají ke zdravé výživě hodně daleko. Dobrým tukem v čokoládě je třeba bambucké máslo (shea) nebo kakaové máslo, které obsahuje vitamín E.

Proč jsou čokoládové dobroty nezdravé a co s tím?

Kámen úrazu je v tom, že čokoládové dobrůtky většinou obsahují hromadu cukru a nezdravého tuku. Namísto laciné čokolády si kupte kvalitní tabulkovou čokoládu. Tím se vyhnete problému s nezdravými tuky i přemírou cukru. Vysokoprocentní čokoláda obsahuje cukru totiž jen minimum.

Pro zdravé vaření s čokoládou platí to, co u všech zdravých receptů. Namísto bílého cukru použijte hodnotnější variantu: cukr třtinový, čekankový sirup nebo med. Místo bílé mouky sáhněte po mouce celozrnné, vyzkoušejte třeba špaldovou nebo ječnou mouku. Skvělá je pohanková mouka, protože obsahuje rutin, který je důležitý pro zdraví cév, a navíc je přirozeně bezlepková. Máslo se dá podle konkrétních potřeb receptu nahradit tvarohem, řeckým jogurtem nebo svěží ricottou. Použít můžete i ořechová másla, která receptu prospějí svou lahodnou chutí.

Zdravý čoko dort s čokoládovo-banánovým krémem

100 g ovesných vloček rozmixovaných najemno
100 g celozrnné mouky
160 g medu
200 g 70% čokolády
200 g měkkého tvarohu
4 vejce
250-350 ml mandlového mléka (záleží na konzistenci těsta)
25 g kakaa
½ kypřícího prášku
špetka soli

Čokoládo-banánový krém
300 g 70% čokolády
4 větší banány

Střední dortovou formu (průměr 23 cm) vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 175 °C.
Do velké mísy dejte namleté vločky, mouku, prášek do pečiva a kakao. Dobře promíchejte. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do mísy. Bílky v jiné nádobě vyšlehejte a sníh zatím ponechte stranou.
Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Dobře míchejte a dávejte pozor, aby se do čokolády nedostala voda, čokoláda by se ošklivě srazila. Rozpuštěnou čokoládu odstavte, pak do ní vmíchejte med a po troškách zapracujte mandlové mléko a tvaroh. Vzniklou směs přidejte k sypkým ingrediencím v míse a šlehačem ušlehejte na hladké lesklé těsto. Pokud by se vám zdálo, že je těsto hodně hutné, přilijte trošku mandlového mléka. Úplně nakonec po lžících do těsta lehounce zapracujte sníh. Těsto přelijte do formy a nechte péct cca 1 hodinu.

Mezitím si přichystejte krém. Banány rozmačkejte vidličkou a následně vyšlehejte do pěny. Čokoládu opět nechte rozpustit ve vodní lázni. Pak ji pomalu zašlehejte k banánové pěně.

Dort po upečení rozkrojte a namažte jej krémem na řezu i nahoře. Nakonec dort dozdobte ovocem, jedlými květy nebo třeba mátou. Dobrou chuť!

Tip: Pokud se bojíte rozkrajování dortu, upečte dortové těsto na plechu jako čokoládovou buchtu.

Jestli se vám nechce v kuchyni strávit mládí, namísto domácího krému použijte krém kupovaný. K těstu se výborně hodí oříškovo-čokoládový krém.
Zdravý životní styl je super, ale nic se nemá přehánět. Dát si jednou za čas nějakou dobrotu je úplně ok.

Čokoládové krémy u nás skladem