Čokoláda na vánoční cukroví: Jak upravit čokoládu na vaření

Čokoláda má své nezastupitelné místo při přípravě lahodných zákusků a cukroví. Profesionální cukráři s ní umějí doslova čarovat a vytvářejí z ní hotová umělecká díla. Na Vánoce roste spotřeba čokolády raketovým tempem. Hospodyňky z ní připravují polevy a krémy na vánoční cukroví. Jakým způsobem upravit čokoládu na vaření, aby cukroví splnilo vaše očekávání a bylo pěkné na pohled?

chocolate-praline-fine-chocolates-candy-nibble-sweet

Nejjednodušší čokoláda na cukroví

Čokoládové cukroví si zaslouží to nejlepší ze světa čokolády. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a ozdobte čokoládou nejen vánoční cukroví, ale i další laskominy. Použijte kvalitní čokoládu na vaření, nejlépe s 30 % kakaového másla. Čím více je v čokoládě kakaového másla, tím lépe se rozpouští. Rozehřejte ve vodní lázni 100 gramů čokolády a přimíchejte do ní 3 až 4 lžíce smetany, popřípadě lžičku oleje či ztuženého rostlinného tuku. Do čokoládové polevy na cukroví namočte jednotlivé kousky nebo polevou naplňte cukrářský sáček a ozdobte cukroví podle fantazie.

Cocoa-Powder-Confiserie-Chocolate-Dark-Chocolate-203276

Vylepšená čokoláda na cukroví pro chuťový zážitek

Není nad to udělat si vlastní čokoládu na cukroví a mít dohled nad tím, jaké ingredience jsou v ní obsaženy. Načerpejte s námi inspiraci a blýskněte se před svou rodinou a návštěvami!

  • Kaštanová čokoláda: do rozehřáté čokolády na vaření rozmíchejte jedno balení ledových kaštanů.
  • Lesklá čokoláda: do 100 g rozehřáté čokolády přidejte 50 g rozpuštěného másla a spojte.
  • Extra čokoláda: do 250 g rozpuštěného ztuženého tuku a 100 g čokolády na vaření vmíchejte 80 g holandského kakaa.
  • Smetanová čokoláda: do 100 g čokolády postupně přidávejte 250 ml smetany, nechte rozpustit a přisypejte 2 lžíce kakaa. Nechte mírně vychladnout.

chocolate-cream-with-toppings

Čokoládový krém, který se vždy povede!

Chystáte se naplnit cukroví čokoládovým krémem? Ani v tomto momentě vás nenecháme na holičkách! Olizovat až za ušima se budete po cukroví s krémem z hořké čokolády a šlehačky. Nalijte 240 ml smetany ke šlehání do nepřilnavého kastrolu, smíchejte s 2 lžícemi moučkového cukru a přiveďte k varu. Zalijte šlehačkou čokoládu nalámanou v míse a po rozpuštění promíchejte. Uložte směs na několik hodin do chladničky. Poté vyšlehejte směs do hustého krému, na hodinu ji dejte vychladit a ozdobte jí cukroví. Tento čokoládový krém do cukroví je naším horkým favoritem!

Čokoládu můžete přidat i do těsta – přesvědčte se

Už jste někdy ochutnali čokoládové perníčky? A co si je upéct a uzobávat je s rodinou o vánočních svátcích?

  • Smíchejte v jedné misce 500 g hladké mouky s 1 lžičkou perníkového koření a 3 lžícemi kakaa.
  • V druhé misce utřete 3 vejce se 120 g moučkového cukru a 4 lžícemi medu.
  • Rozpusťte ve vodní lázni 60 g kvalitní čokolády na vaření se 150 g másla a všechny tři směsi spojte v jednu
  • Z vypracovaného těsta vykrajujte libovolné tvary a pečte je ve vyhřáté troubě 5 minut při 200 stupních Celsia.
  • Po vytažení potřete perníčky rozšlehaným vejcem.

sweet-star-gift-food-colorful-chocolate-1267169-pxhere.com

Tipy na závěr

Receptů na čokoládovou polevu na cukroví je mnoho a zřejmě každá hospodyňka by vás přesvědčovala o tom, že právě její recept je nejlepší. Pokud ale rádi experimentujete, zkuste na každé cukroví jiný druh čokoládové polevy. Vždy ji připravte ve vodní lázni, aby se nepřipálila. Nechte ji před použitím trochu zchladnout, jinak by vám mohla z cukroví stékat. Domácí polevou šetřete – polévané cukroví odkládejte na pečící papír, z kterého snadno sloupnete kapky čokolády a následně je můžete rozpustit. Tmavou čokoládovou polevu kombinujte s bílou a vytvořte na cukroví nevšední vzory.

S čokoládou na vaření i jinými čokoládami s dostatečným obsahem kakaa se dá kouzlit. Základem je vybrat takovou čokoládu, která se dobře rozpouští, mísí s ostatními surovinami a obsahuje ty nejlepší suroviny. Čokoládové cukroví zmizí ze stolu jako první!

 

Vysokoprocentní čokolády u nás skladem