Zajímavosti o adventu - jak vznikl, tradice a výzdoba

První adventní neděli začíná čas adventu. Pro mnohé je advent symbolem blížících se Vánoc, vánočních trhů, přípravy cukroví a nákupu dárků. Lidé zapalují první svíčku na adventním věnci a rozjímají se svou rodinou. Pátrali jste ale někdy po tom, jak advent vznikl a jaké tradice jsou s ním spojené? Odhalme si zajímavosti o adventu!

tree-snow-winter-house-star-village-847523-pxhere.com

Význam adventu v minulosti a teď

Advent značí začátek liturgického (církevního) roku s obdobím čtyř neděl před Štědrým dnem. Křesťané oslavují příchod Spasitele a duchovně rozjímají. Zatímco v minulosti se lidé v adventním čase postili, v současné době máme vánoční období spojeno s hojností a hodováním. Smyslem adventu je však zamyslet se nad svými životu, zklidnit svou mysl a odpočívat. Ruku na srdce – kdo ale právě v této době odpočívá a nenechá se strhnout nákupní horečkou a horentními přípravami na Vánoce?

Vznik adventu v Evropě

Vydejme se do dávné historie a zapátrejme, jak vznikl advent. Každou neděli máme ve zvyku zapalovat jednu ze čtyř svíček na adventním věnci. Odpočítáváme čas do Štědrého dne a těšíme se na to, až uplyne železná, bronzová, stříbrná a zlatá neděle. Advent začali lidé dodržovat V Evropě v jiné podobě ve 4. století, a to ve Španělsku a francouzské Galii. Od 5. století vnímali advent jako přípravu na svátky Narození Páně. Zpočátku se příchod Ježíše Krista slavil šest adventních nedělí a od 11. století čtyři adventní neděle. train-food-red-christmas-dessert-cake-1244243-pxhere.com

Tradice spojené s adventem

Nesmíme zapomenout ani na tradice spojené s adventem. Dodržujete je všechny nebo jen některé?

Mikuláš s čertem

V adventním čase, 5. prosince, chodí k hodným i zlobivým dětem Mikuláš s čertem. Děti jsou v době adventu plné očekávání, a právě tento den je předzvěstí Štědrého dne. Dostávají od Mikuláše čokoládové adventní kalendáře a jiné laskominy a od čerta brambory a uhlí. Inspirujte se předešlými staletími a dejte svým ratolestem do mikulášského balíčku jablka, oříšky a marcipánové figurky.  fourth-advent-4653171_640

Zapalování svíček na adventním věnci

Advent je neodmyslitelně spjat s adventním věncem. Tuto tradici pravděpodobně založil v 19. století německý kněz a pedagog Johann Hinrich Wichern. Ve své laskavosti chtěl potěšit malé sirotky a do společné jídelny zavěsil kolo s 23 svícemi, kterými odpočítávali dny do Vánoc. Každá ze čtyř svící na adventním věnci má svůj význam:

  1. svíčka: Naděje
  2. svíčka: Mír
  3. svíčka: Přátelství
  4. svíčka: Láska

Na adventní věnec se dávají 3 fialové svíčky a 1 růžová. Fialová barva značí pokání a rozjímání a růžová barva připomíná zrození Ježíše Krista.

Výzdoba jmelím

Lidé v době adventu zdobí své příbytky jmelím. Věří, že jim přinese štěstí a požehnání jejich domovu. Polibte pod jmelím svého partnera a zajistěte si tak vzájemnou lásku do příštích Vánoc. Svým blízkým věnujte jmelí nejpozději před posledním adventem. loop-1065920_640

Adventní kalendáře

Nejen děti dostávají adventní kalendáře. Tradicí se stává, že si je navzájem darují dospělí. Někdy dáváme čokoládové alternativy, například adventní kalendář s čaji, kosmetickými produkty, likéry či oříšky.

Adventní kalendáře u nás skladem

Adventní výzdoba

S první adventní nedělí otevíráme krabice s vánočními věcmi a zdobíme si jimi svůj domov. Mezi našimi poklady nechybí vánoční hvězda, betlém, mísa na ovoce, vánoční figurky, bytový textil s vánočními motivy nebo svícny.

Pečení perníčků, cukroví a vánočky

V adventním čase pečou hospodyňky i někteří pánové tradiční medové perníčky, které se musejí náležitě uležet. Český lid je peče již od 12. století a zdobíme jimi stromeček nebo je dáváme na podnos s vánočním cukrovím. Ke konci adventu pak pečeme štoly a vánočky. Zkuste se o adventu zastavit a věnovat čas sami sobě nebo své rodině. Když nebude vše přichystané k vaší stoprocentní spokojenosti, Vánoce i tak budou mít své nezaměnitelné kouzlo. Důležité je, že strávíte dny se svými blízkými, na které nemáte přes rok tolik času.