Recepty

Recepty popisek.

Recept na bábovku jako od babičky

Právě s bábovkou může mít řada z nás spjaté vzpomínky na dětství. Obvykle ji dělávaly naše babičky, kdekdo si vybaví mramorovou bábovku uprostřed stolu. Byla voňavá, lahodná a obvykle se po ní hned zaprášilo. Zkuste si doma zavzpomínat a připravit si některou z bábovek podle našich receptů. Dáme vám několik tipů.. 

Vychytávky pro dokonalý výsledek

Známe to všichni. Občas máte pocit, že máte nejlepší recept na bábovku, kde se nemůže nic pokazit, ale výsledek je beztak mizerný. Při pečení si dejte pozor hned na několik věcí, které by mohly vaši snahu zhatit. 

Před přípravou si suroviny včas vyndejte z lednice. Zvlášť u vajec a másla velmi dobře poznáte, pokud je budete používat již ohřáté na pokojovou teplotu. Měkké máslo můžete snadněji vmíchat do těsta, z vajec se vám podaří lépe vyšlehat sníh. Vyndejte je tedy z lednice zhruba hodinu předtím, než se do pečení pustíte. Při šlehání bílku si ještě dejte pozor, aby se vám tam nedostala ani trocha  žloutku. Šlehejte v čisté a odmaštěné nádobě. 

Od bábovky vás může snadno odrazovat i fakt, že se vám ji dříve nepovedlo vyklopit z pečící formy. Na její vymazání použijte nejlépe stoprocentní tuk. Snažte se ho dostat důkladně do všech záhybů. Vysypat formu můžete klasicky hrubou moukou, ale také nastrouhaným kokosem nebo strouhankou. 

Po vyndání bábovky z trouby ji nechte postupně vychladnout. Snažte se předejít rychlé změně její teploty. Pokud vám i přes to vše nejde bábovka vyklopit, zkuste přehodit přes formu utěrku namočenou ve studené vodě. Chvilku ji takto nechte, bábovka by se pak měla snadněji odlepit od stěn formy. 

gugelhupf-4994439_640

Základní jednoduchý recept

Při přípravě bábovky můžete vyjít z velmi snadného hrníčkového receptu. Budete potřebovat:

  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • kůru z citrónu

Nejprve utřete vejce s cukrem. Přidejte pak veškeré zbývající ingredience. Těsto vlijte do vysypané formy na bábovku, pečte při 200°C zhruba 45 minut. Pokud byste chtěli chuť bábovky ještě trochu vylepšit, můžete do těsta přidat nastrouhaný kokos.

Jak udělat mramorovou bábovku?

Klidně můžete využít předchozí jednoduchý recept. Po zamíchání těsta nalijte jeho polovinu do připravené formy. Do zbylé části těsta přisypte holandské kakao, vše promíchejte. Kakaovou část těsta pak nalijte do formy na světlou část. Můžete si z části těsta vytvořit i kávovou variantu – stačí vmíchat trošku rozpustné kávy. To však závisí zcela na vašich chutích. 

marble-cake-486072_640

Tvarohová bábovka

Možná máte při pečení bábovky strach, že vám vznikne jen jakási sladká a vemi suchá hmota. Pokud chcete mít jistotu, že se tak nestane, vsaďte na bábovku z tvarohového těsta. Ve výsledku je velmi chutná a vláčná. 

Potřebné ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g máslo
  • 220 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citrónová kůra

Nejprve vyšlehejte žloutky s cukrem a změklým máslem. Přidejte vanilkový cukr, tvaroh, rum a citrónovou kůru. Po promíchání přisypte mouku, prášek do pečiva a dejte špetku soli. Z bílků si vyšlehejte sníh, a vše pak spojte v hladké těsto. Vlijte ho do vymazané a vysypané formy. Pečte při 170°C asi 50 minut. Bábovka by měla hezky vyběhnout a její povrch by měl být zlatavý. Pokud si nebudete jisti, můžete vyzkoušet špejlí, jestli je už těsto propečené. 

A co si tak bábovku ještě vylepšit?

Přestože bábovka je chutná a lákavá sama o sobě, můžete její vzhled i chuť posunout ještě o level výš. Upečenou bábovku můžete uvnitř naplnit krémem a navrch dát čokoládovou polevu.

Ingredience na krém:

  • 150 g másla
  • 160 g cukru moučky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaa

Ingredience na polevu:

gugelhupf-1285452_640

Jak tedy na to? Po vyndání z trouby a vyklopení z formy bábovku podélně rozřízněte. Ze spodní poloviny vyberte lžičkou část těsta. Získaný prostor pak vyplňte krémem. Můžete využít i již připravené krémy. Po naplnění bábovky ji opět přiklopte její horní polovinou. Navrch ještě můžete bábovku ozdobit čokoládovou polevou a posypat plátky mandlí. Jistě jí pak už nikdo neodolá! 

Čokolády na vaření u nás skladem

6 receptů na vynikající dortové korpusy

Ať už chcete připravit dort na oslavu narozenin nebo jen tak někomu z rodiny pro radost, potřebujete mít především dobrý recept na jeho korpus. Upéct ho není zas taková věda, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Přinášíme vám hned několik receptů na vyzkoušení, třeba se některý z nich stane pevnou součástí vašich rodinných oslav. 

Sladké dárky u nás skladem

Jednoduchý korpus

Ingredience
  • 6 vajec
  • 250 g krystalového cukru
  • 6 lžic oleje
  • špetka soli
  • 240 g hladké mouky
Postup

Nejprve vyšlehejte bílky s cukrem, aby vám vznikl opravdu tuhý sníh. Přidejte olej, postupně vmíchejte všechny žloutky a mouku. Pak už stačí jen dát do vysypané formy (vymazané olejem a vysypané hrubou moukou) a péct při 180°C zhruba 45 minut.

  egg-2325943_640

Piškotový korpus

Ingredience
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g rostlinného oleje
Postup

Oddělte si žloutky a bílky. Ke žloutkům přimíchejte vanilkový cukr, bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Postupně do bílků vmíchejte krupicový cukr. Vše spojte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, mouku a kypřící prášek. Zlehka promíchejte a ještě přidejte olej. Těsto dejte do vysypané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečte na 160°C asi 40 minut. 

Ořechový korpus

Ingredience
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 6 lžic horké černé kávy
  • 50 g hrubé mouky
Postup

Nejprve z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promíchejte s cukrem za postupného přilévání kávy. Do vzniklé směsi přidejte mleté ořechy a mouku. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto pak dejte do vymazané a vysypané formy. Pečte při 160°C, dokud povrch těsta nezrůžoví.

Bezlepkový korpus

Ingredience
  • 4 vejce
  • 160 g bezlepkové mouky
  • 120 g cukru
  • 4 lžíce oleje
Postup

Bílky s cukrem nejprve vyšlehejte v pevný sníh. Po částech pak do něj vmíchejte žloutky a olej. Opatrně vše promíchejte ještě s moukou. Pokud byste si chtěli bezlepkový korpus vylepšit, můžete do něj přidat hrst mletých ořechů nebo kakao. Těsto pečte v předem vymazané a vysypané formě při 180°C. 

Kakaový korpus

Ingredience
  • 4 vejce
  • 160 g krystalového cukru
  • 110 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g másla
  • 50 ml vody
Postup

Předehřejte si troubu na 170°C. Dno pečící formy vyložte pečícím papírem. Dejte do misky uvedené množství mouky, kakaa, škrobu a prášku do pečiva. Nechejte rozpustit máslo, po vychladnutí do něj přidejte vodu. Bílky si vyšlehejte do tuhé pěny a postupně vmíchejte polovinu uvedeného množství cukru (80 g). Se zbylým množstvím cukru vyšlehejte žloutky do pěny. Přimíchejte ji k vyšlehanému sněhu z bílků. Přidejte zbylé suroviny. Těsto pak nalijte do vysypané formy a pečte zhruba 15-20 minut.  

Čokoládový korpus

  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžičky kakaa
  • 100 g čokolády
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

swede-cakes-2123192_640

Postup

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, žloutky utřete s cukrem do pěny. Ke žloutkům přimíchejte rozpuštěnou čokoládu, přimíchejte zbylé sypké ingredience a nakonec jemně zamíchejte se sněhem z bílků. Nakonec přidejte smetanu. Těsto dejte do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte při 170°C asi 20 minut.

Jak je nazdobit?

Až si vyberete recept a upečete ten nejlepší dortový korpus, zbývá už ho jen nazdobit podle své chuti, fantazie nebo nálady. Využít můžete třeba různé čokoládové krémy nebo džemy. Čokoládové a ořechové korpusy vás možná nadchnou samy o sobě a nebude třeba je nijak vylepšovat. 

Čokoládové krémy u nás skladem

Džemy a marmelády u nás skladem