Co je to Panettone?

Když se řekne panettone, mnoho lidí netuší, o čem je řeč. Za tímto slovem se ale skrývá jedna opravdová lahůdka: italský chléb sladké chuti. Jak takový chléb vypadá, kde si bez něj neumí představit vánoční svátky a proč si ho vyzkoušet i u sebe doma? Přinášíme vám fascinující informace o tomto tradičním italském pečivu!

food-bread-dish-cuisine-panettone-baked-goods-1609239-pxhere.com

Co je to panettone? Aneb trocha historie na úvod

Sladký chléb panettone poprvé upekli v Miláně. Nejen Italové, ale i obyvatelé Jižní Ameriky ho kupují a pečou o vánočních svátcích. Jedna legenda praví, že chléb vznikl v 15. století pod rukama pomocného kuchaře jednoho milánského vévody. Pomocný kuchař omylem zamíchal do těsta kandovaný citron a rozinky a od té doby si získal chléb přezdívku „Pan de Toni – chléb od Toniho.“ Ve 20. století začali chléb panettone vyrábět ve velkém dva milánští pekaři. Italští migranti pak přivezli recept na panettone do Jižní Ameriky.

S čím podávat panettone?

Těsto na panettone se nechá důkladně nakynout a vytvaruje se do tvaru kopule. Upečený chléb je vysoký 12 – 15 cm a obsahuje spoustu vytříbených cukrárenských surovin: kandovaný pomeranč, rozinky a citronovou kůru. Nakrájený chléb Panettone se podává s teplými nápoji, s ovocným likérem amaretto nebo se sladkým vínem. Někteří Italové si k němu připravují pokrm podobný našemu pudinku Crema di Mascarpone nebo lehký vyšlehaný krém zabaione. bread-1696142_1280

Panettone – pro někoho lepší než vánočka

Panettone má nadýchanou strukturu a směle konkuruje našim vánočkám a mazancům, ale kyne o něco déle. Peče se v jednorázové papírové pečící formě, s kterou se i následně servíruje. V poslední době zkouší panettone stále více českých hospodyněk a i vy si ho můžete zkusit upéct ve své kuchyni. Uvidíte, jestli se italská bábovka panettone stane vaším tradičním vánočním pečivem nebo zůstanete u osvědčené vánočky. Nikdo ale neříká, že nemůžete upéct obě dobroty! 1200px-Whole_panettone

Kde koupit panettone? Máme tip!

Občas na panettone můžete narazit ve vašem supermarketu, ale stálou nabídku obvykle naleznete ve specializovaných obchodech a e-shopech. Prodej panettone na nich probíhá po celý rok a nikoliv jen o vánočních svátcích. Tento italský chléb je originálním a chutným dárkem pro vaše blízké i jako poděkování pro vaše kolegy. Můžete si ho objednat na sváteční dny, pro významnou návštěvu nebo sobě jen tak pro radost.

Italská vánočka panettone obohatí každý sváteční stůl. Vyrábí se z poctivých surovin a mlsouni do ní mohou přimíchat i kousky čokolády. Přichystejte o letošních Vánocích pro rodinu překvapení a podejte jim panettone jako dezert po štědrovečerní večeři!